Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Limon_(Nievre) Lago_Puelo Kiss_Comic La_Discusión_de_Chillan Lista_de_integrales_de_funciones_trigonométricas Intervalo_(música) Jesús_Neyra_Magagna Laguna_La_Senoraza John_Donald_Mood Ise_(1917) Jhonnier_Gonzalez Kārttikeia La_rosa_de_Jacob Kaiser_Matanzima Leonardo_Di_Caprio Ismael_Fernández_de_la_Cuesta_y_González_de_Prado Keiser_Av_En_Dimensjon_Ukjent Letrilla Kosovo Ivan_Sánchez_(atleta) Jose_de_Rojas_Recaño Joaquín_Blake John_C._Breckinridge La_Pobla_de_Mafumet_(Tarragona) István_Gulyás Leopoldo_príncipe_de_Salerno_(1790-1851) L'amour_est_bleu LVIII_Legislatura_del_Congreso_del_Estado_de_Sonora Jerónimo_Mascareñas Jean_Shinoda_Bolen Intrínseco Jaque_doble Linea_4_(Interurbanos_Lerida) Kukenan_Tepuy Le_Canard_Enchainé Ligue_1_1986-87 La-5 Iran_(España) La_Union_(Dos_de_Mayo) Liberty_Seguros_Wurth Ivan_Tubau Liga_Española_de_Fútbol Kanji_Ichikawa Lechiterna Juan_Pedro_Laclette José_Miguel_Ibánez_Langlois Liceo_de_Concepcion Instituto_de_Geociencias_de_la_Universidad_Federal_de_Rio_Grande_do_Sul Jorg_Jaksche KTM_950_Adventure J.J.L.L. Kármica Lampazos_Nuevo_Leon José_Inaki_Bollain_Ochoa Jose_García_Siñeriz_y_Pardo_Moscoso

html map