Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Megaherz Real_Cofradia_de_Minerva_y_Vera_Cruz_(Leon) Goraníes Margny_les-Compiegne Pulsatilla_vulgaris_subsp._gotlandica Línea_de_la_Séptima_Avenida-Broadway Luxe Miguel_Antonio_Caro_Tovar Manuel_Buelta Loris_perezosos Luis_Garcia_Uribe Primera_division_espanola_2007_08 Manuel_Arijon Provincia_Esteban_Arze Presidente_guyanes Manchester_(Oklahoma) Los_Vosgos Gourdon_(Ardèche) Mariano_Quirós Raymond_Manalo Grandes_y_San_Martín_(Ávila) Ramón_de_Zubiaurre Premio_Jim_Phelan Precoz Mandrágora_(película) Manuel_Jesus_Toribio Primavera_verano_otoño_invierno_y_primavera Miguel_Ángel_García_Pérez_Roldán Raleighia Ludwig_Derangadage_Scotty Marqués_de_la_Laguna_de_Camero_Viejo Psicoterapia_psicodélica Masters_de_Cincinnati_1993 María_Estela_Salas_Marín Línea_101_(EMT_Madrid) Maní_(municipio) Goveniinae Procaccini_(desambiguacion) Mantillica_beieri Prat Pánico_de_1873 Pueblo_Nuevo_del_Bullaque Mariano_Gonzalo_Andujar Mavenización Mexicaltzingo_(estacion) Los_bandidos_de_Río_Frío_(1938) Louvenne Green_Valley_Farms Lucigadus_ori Mendoza_(Ciudad) Mar_de_Turgai Línea_194_(Buenos_Aires) Purulento Grenadilla RTOS

html map