Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Aeropuerto_de_Bariloche Aerostático Vuelta_a_España_1989 Valcotos Agustín_Alonso Viewpoint XHHGR_TV Agustin_Almodóvar Yerba_de_San_Martín Clifford_Charles_Townsend Viernes_13_(Remake) Yelnia Adriana_(género) Vicente_Romero_(periodista) Xanthosoma_atrovirens_var_panduriforme Yoná_Ibn_Yanáh Z_Delgado ARA_1º_de_Mayo_(1894) Aeropuerto_internacional_de_thunder_bay Colophon_eastmani Conde_de_Beaconsfield Aeropuerto_internacional_Marco_Polo Wettinia Veade Adem_Rusinovci Ailrun Veronica_Jaspeado Convencion_Nacional_Democrática_(2006) Agroindustria Zoë_Newman Alcaracejos_(Cordoba) Vicálvaro_(Metro_de_Madrid) Concepción_del_río_Bermejo Club_Náutico_de_Burriana Vierhapperia Adelaide_Ferreira Comps_la-Grand-Ville Zorro_de_Blanford Verbascum_haenseleri Watakushi_shousetsu Voghera Vjekoslav_Curic Aeropuerto_Schiphol Chenopodium_amboanum Whisky_irlandes Club_de_deportes_naval Constitucion_de_Apatzingan Agustin_Hernandez Vítor Aeropuerto_Juan_Mendoza Acacia_melanoxylon Vipers_S._C. Vernonia_involucrata Chepes Vuelo_a_la_luna

html map