Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Modrollos Henri_Hua Hispano_Aviación_HA_500_Alacran Monumentos_naturales_Formaciones_de_Tepuyes Guerra_Franco_Indigena Andradina Ariel_Garcé Guardacabo Harrisonburg_(Virginia) Astérix_el_galo_-_el_mal_trago_de_obélix Gustavo_Balvorín Hitler:_Los_ultimos_diez_dias Historia_de_la_URSS_(1927-1953) HD_2885 Arsinoitherium Angel_Cheme Halisaurinae Aquae_Flaviae Guardi Asesoria_de_imagen Montañas_de_Bayan_Har Artesa_de_Segre_(Lérida) Antonio_Franchi Hisanori_Takahashi Arroyo_Capilla_Vieja Montverde_(Florida) Anemonastrum_biarmiense Apsar_abjasio Guillermo_Flores_Perez Huniken Antigua_Sinagoga_de_Dushanbe Monte_Xiabre Antisubmarina Atraco Mitología_mexicana António_Jose_de_Almeida Helicanthera Anna_Sforza Aporatea Horace_Heidt Hermandad_Universitaria_de_Jesús_Condenado Armix Apollo_Theater Andrés_Ibáñez Aspidoras_menezesi Hernia_testicular Moitron_sur_Sarthe Avro_anson Augusto_de_Sajonia_Gotha_Altenburgo Mono_ardilla Anos_300_adC Ascleranoncodes_dedicatus Apotegma Mundubbera_Grevillea Montanero

html map