Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Marcelo_de_Bellis Mayos_de_Navojoa Los_Tres_Reyes Los_Barrios_de_Bureba Mascarita_(historieta) Marsha_M._Linehan Medida_espectral Rebelión_de_las_masas Probeta Manuel_Bracamonte Maria_Teresa_de_las_Dos_Sicilias Loros_(indumentaria_bizantina) Miguel_Gonzalez,_"Michel" Puerta_de_san_vicente Pseudanthias_calloura Marara_caryotifolia Maruti_800 Preore Mantellias_pubicornis Real_Teatro_de_Las_Cortes Puente_Hintze_Ribeiro Lunfardo Maria_Carolina_de_Borbon_Dos_Sicilias Línea_10_(EMT_Malaga) Lourdes_Valera Metrodoro_de_Lampsaco_(el_joven) Los_Caballeros_del_Zodiaco_Contraatacan Matamigüela Mathias Mehrrohrkanone R_10 Quilacoya_(estación) Maria_Cristina_Agüera_Parker Regionalismo_castellanomanchego Rebelión_de_Taiping Quintero,_Leon_y_Quiroga Psicología_Humanista_Universalista Que_angel_sera Línea_N101_(Interurbanos_Madrid) Memorial_del_Pentagono Mañanas Microtus_longicaudus Golfo Matt_Ridley Pseudobrownanthus Psicópatas_de_Viña_del_Mar Quiere_cacao Magos_de_la_Costa Maximilian_Johann_Nepomuk_Fellner Mearrera Metriacantosáurido Prados_(Celorico_da_Beira) Gravimetría_(desambiguación) Rebutia_odontopetala R.A.Salisbury

html map