Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hong_Kong_Convention_and_Exhibition_Centre Hart_Hanson Asociacion_Internacional_para_el_Estudio_del_Dolor Articulo_(gramática) Mordella_felix IS Ayutla_Tecún_Umán Montbrun_Ocampo Here_Come_the_ABCs Montigny_en_Cambrésis Mono_mario Guerra_Genko Apeadero_km_18 Guayabal_(corregimiento_de_Palmira) Antequino_de_Swainson Montigny_sur-Vence Ibanez_K7 Héctor_Luciano_Stamponi Annedal_Gotemburgo Historia_del_Real_Madrid_Club_de_Fútbol Arroyo_Urugua-i Anquela_del_pedregal Hyospathe_wendlandiana Hapsal Ave_del_año Monterita_de_ceja_castaña Mount_Hope_(Kansas) Guía_del_autoestopista_galáctico_(libro) Archivo_de_la_Casa_de_Medina_Sidonia Ano_1109 Gumi Modelo_Hubbard Argyle_(Texas) Atrevida_(1813) Antonio_Valeriano Aphthona_luzonica Hampsicora Hyla_elkejungigerae Ankaran Hormiguerito_de_flancos_blancos Hoja_liza IOUA_C Hugues-Félicité_Robert_de_Lamennais Ayuntamiento_de_San_Cristóbal_de_La_Laguna Idioma_dogón Ayuntamiento_de_O_Porrino Atriplex_microsperma Autocanón Hematologia Hidrocarburo_alifático Guerra_Indo-Pakistaní_de_1971 Avion_corporativo Asociación_española_de_pediatría_de_atención_primaria I_Hate_Sally Montes_Jamar-Dabán

html map