Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Batrachedridae Barkhausia_chaetocephala Belleville_sur_Vie Bariaderas CA_Juventud Campeonato_de_Clubes_de_la_CFU_2007 Carl_Orff Cementerio_Club_(album) Champions_Trophy_de_hockey_sobre_hierba_femenino_de_2009 Bismutinita Bjarkarímur Baldwin_Harbor_(Nueva_York) Bolsa_de_Valores_Nacional_(Guatemala) Cereus_biformis Binomio_conjugado Azul_brillante_FCP Bosanska_Kostajnica CV-92 Best_of_modern_talking Beauraing Capitan_de_los_dunedain_del_Norte Carlitos_(Guitarrista) Castefranco_Veneto Candelabro Bandera_de_Condado_de_Laane Baltasar_Cabezudo Cementerio_de_chauchilla Centro_de_Desarrollo_Tecnologico_Industrial_(Espana) Brumas_del_Alba Bactris_pubescens Baden-baden Campeonato_del_Mundo_de_Natacion_de_1986 Basílica_de_María_Auxiliadora_(Turín) Bertran_de_Cominges Carlos_II_de_Hungría Canal_Telefé Cementerio_de_Tulcán CENADOJ Calles_Hoyt_y_Schermerhorn_(línea_Crosstown) Ceilanes Castillo_Lviv_High Cemac Ceyx_melanurus Begona_garcía_arandigoyen Catedral_de_Klagenfurt Biatlón_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Squaw_Valley_1960 Behria Bernardo_lopez_garcia Casares_de_las_Hurdes_(Caceres) Bye_Bye_Beautiful Bullockornis Cabecou Berberidaceae Biocéntrico Begona_chamorro

html map