Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Levante_UD Jon_Spencer_Blues_Explosion Jorge_Falcon Lathyrus_sativus Lexicón Islas_Malvinas_en_los_Juegos_de_la_Mancomunidad_de_2006 La_marquesa_Rosalinda Inteligencia_Lingüística La_pequeña_tienda_de_los_horrores_(1986) Khaldoun_Ibrahim_Mohammed Lang_Park Italobrothers Kanyakumari Jorge_Palacios_Ávila Isam Isóceles Ley_de_los_tres_avisos Jet-set Lenguas_de_argelia Jorge_Casares_Velazquez Lista_de_las_estrellas_más_brillantes José_Antonio_Fernandez La_Ferte-Milon Jesus_M_Ríos Konstantin_Ostrovitianov Journal_de_la_Société_Nationale_d'Horticulture_de_France Lineas_de_código Jeff_Davis Jalapa,_Guatemala Lista_de_objetos_IC Kanae_Ito Intruda John_Dodson Le_Plessis_Brion Lefka_Ori Japan_Soccer_League_1985-1986 León_marino_de_Nueva_Zelanda Kawayan_(Biliran) Jardín_botánico_Myall_Park L'Aquila Jack_Scanlon Lindolfo_Collor La_pastorcilla_noble La_Ferrière_de_Flee Joan_Sardá Larians_et_Munans Lagocodes_nutans Jaime_de_Borbon_y_Borbón-Parma Instituto_Wingate Koso-Pol Juan_Bautista_Pujol_Bacot Literatura_en_siríaco Liquido_cerebroespinal Isoperla Jersey_Village_(Texas)

html map