Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Carta_Vieja_Yankees Brahman_(el_dios_unico_impersonal) Chaeridiona_angulata CTBC Calanthus Campeonato_europeo_de_curling Canamiel Año_121_adC Caszely Caulksville_(Arkansas) Chamaesyce_berteroana Castelo_(Culleredo) Beşiktaş_jimnastik_kulubü Carlos_Augusto_Salaverry Bahia_de_Espíritu_Santo Camellia_brevigyna Años_70 Briza_monspessulana Bestia_de_trabajo Biosca Blaqk_Audio Blakeanthus Camiones_Zastava Cerro_Casale_(Mina) Barbus_sylvaticus Basilica_del_Voto_Nacional Brote_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009_en_Japón Capilla_Sinfónica_Estatal_de_Rusia Bajoran Bee_Movie Castell_de_Mur Castro_de_El_Raso Campeonato_Mundial_de_Patinaje_Artístico_sobre_Hielo_de_1997 Casa_de_Venus_de_Dougga Boris_Vilkitski Baños_arabes_de_Hernando_de_Zafra Buddha_Air Balduino_i_de_jerusalén Beatriz_de_portugal_(1347-1381) Black_Act Cercola Bau_Bau Batalla_de_Paso_Severino Bendt_Bendtsen Cereus_aurvillus Beesia Castillo_de_Chinchilla Cetro_uas Campo_del_agua Barrica_(localidad) Biblioteca_Nacional_de_Bielorrusia Azor_de_ceno_amarillo Brush_Fork_(Virginia_Occidental) Cecilia_Ezcurra Cerro_Conun_Huenu

html map