Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Museo_y_Monumento_de_los_26_Martires Pacto_de_La_Ciudadela Nuestro_Señor_San_Salvador Musicos,_poetas_y_locos_(Héroes_del_Silencio) Palais-Royal Parasicologo Nuestra_Senora_de_la_Esperanza_(Triana) Nevado_Ausangate Playing_with_fire Natsiatum_sinense Ocálito Passer_melanurus MutSig Neolucanus_sinicus_opacus Paleomanteidos Patrimonio_historico_(Espana= Nacionalismo_de_Segunda_Generación Pierre_Falcone Mustafá_Chafi Paul_H._Muller Neuvy-Saint-Sépulchre Mycena_rosella PSV/FC_Eindhoven Parapanax Nahón,_David Patrik_Ingelsten Nedrow New_Smyrna_Beach My_way Pirateria_aerea Parque_Vinicio_Adames Mérinchal OpenOffice_org Pinscher_aleman NGC_483 Placa_de_Nazca Oscar_Alsina Oficina_de_Grabado_e_Impresion_de_Estados_Unidos Myrrhina_inodora Oliena Oscar_Edgardo_Vázquez_Lucio Omegle Portulaca_intermedia Ovillers_la-Boisselle Pablo_Piñera Palacio_de_los_Bandeirantes Neil_Hopkins Paracobitis_boutanensis Oncidium_Wraye Netanyahu Nouakchott Pala_Colonna Nicolás_Larraín_Rojas Pedro_Ojeda_Paullada Nacho_Garcia_Vega

html map