Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Ploeuc_sur_Lié Métodos_geofisicos Pedro_Alcazar Nefertari_Merienmut Polícrates_de_Éfeso Nyquist Parroquia_Huertas Oqaatsut Nasuella Packfong Plainview_(Texas) Notitia_Dignitatum Postumo_(emperador) PSUV Phlogophilus_harterti Negroes Palacio_Nacional_(Malasia) Playa_de_la_Gola NGC_394 Palacio_Larraín_Zañartu Parechites_thunbergii Museo_de_Bellas_Artes_Fernán_Felix_de_Amador Potamogetonaceas Olmesartan Piranha_Plant Nicolas_Jean_de-Dieu_Soult Portaviones_frances_Béarn Peñaflor_de_Gallego Pimiento_guajillo Portaviones_Almirante_Kuznetsov Nuri_Bilge_Ceylan Personajes_Secundarios_Edain_de_Beleriand Mysateles_prehensilis Pomacentrus_simsiang Plateosaurus_longiceps Museo_Parroquial_de_Jerica Nouv._Bull._Sci._Soc._Philom._Paris Palacio_de_los_Deportes_Felipe_II Orbital_de_enlace Olympique_Lyonnais_II Museo_Torres_Garcia Nunca_más Paris-Île-de-France Museo_Militar_de_Colombia Pennine Orden_de_las_Escuelas_Pías Neilton_Mestzk Novopávlovka_(Krasnodar) Objetivismo Nilo_(mitología) Perchel_Norte Pirin Nitracion_de_Zincke Pequeña_gran_mamá Noc_Ac_(Yobaín)

html map