Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ayuntamiento_de_ciudad_real IULV_CA Grilla_de_amsler Anos_cero Miquel_Tarradell Aura_(fenómeno_paranormal) Idioma_hebreo Andre_Glucksmann Homosexualidad_en_tailandia Historiador_de_la_literatura Harry_Kim_(Star_Trek) Antoine_Saint-Exupéry Hugh_O'Brian Anjenjo Houston_(Misisipi) Avrille_(Maine_y_Loira) Antígeno_Australia Aparasphenodon Antonio_Bonilla_Rodríguez Hot_Coffee Anos_1160_a._C. Montigny_en-Arrouaise Arañas_tramperas Armada_Confederada_Perú_Boliviana Huracán_de_Gobernador_Gregores Huls Aureilhan_(Altos_Pirineos) Aquilegia_vulgaris_var_parvula Grml Aylthonia Antropología_forense Azhwars Herederos_(serie_de_TV) Antígona_(asteroide) Hospital_de_la_Pitie-Salpêtrière Guardia_Nacional_de_los_Estados_Unidos Hormona_paratiroidea Asociación_de_Scouts_de_México_A.C. Anfibios_ibericos Arbérats_Sillegue Mortadelo_y_Filemon_La_M_I_E_R. Arbas_(Alto_Garona) HC_Dinamo_Moscú Hombres_de_Negro_(pelicula) Guerra_de_los_Chuanes Identificación_(psicoanalisis) HD_36003 Aralia_dasyphylla Montigny-les-Vesoul Arenal_del_Sur_(Bolívar) Modernidad_periférica Anaua Antonio_San_Cristóbal_Sebastián Angel_Castiñeira_Fernández Guarida_del_lobo

html map