Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Wikipedia_en_gaélico_escocés Coches_bomba Zoológico_safari_de_Sierra Vicia_oreophila Abusadora Adn_fósil Aldama_(planta) Al_Zawraa_Bagdad Club_Atlético_Estudiantes_(Parana) Conexion_Wi-Fi_de_Nintendo Yanina_Martínez Ahl_al_Kitab Citroën_Xsara_Kit_Car Vladimir_Miasishchev Civeta_de_manchas_grandes_de_Malabar Col_legno_battuto Codorniz_pectoral Val-de-Vière Chenopodium Agitador_de_vortice Christian_Lorenz Ya_no_quedan_más_cojones,_Eskorbuto_a_las_elecciones Aceraius_tricornis Adenocarpus_divaricatus_var._divaricatus Al_compás_de_tu_mentira A_Ulloa Web_Mèdica_Acreditada Y_el_último_hombre Condado_de_Washburn Clotilde_Hesme Condado_de_Ashe_(Carolina_del_Norte) Vánočka Albert_Engstrom Xie Wokou Velasco_(1881) Clepticus_brasiliensis Compañía_teatral Chascará Ailanthus_vilmoriniana Colegio_Tridentino_de_Comayagua Confiabilidad_de_sistemas Volador_Jr. Al-Jazira_Sporting_Club Villaherreros Condado_de_Aderno Academia_de_bones_lletres_de_barcelona Condado_de_galveston Condado_de_Cooper_(Misuri) Viktor_Alexandrovich_Hartmann Adolfo_de_Nassau Alberto_Lattuada Aacrea Conferencia_Internacional_sobre_la_Población_y_el_Desarrollo Villa_del_Salvador

html map