Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Sint_Truidense Tarascon_sur_Ariege Síndrome_de_Reichel-Jones-Henderson Separatistas Saltador_de_garganta_negra Temporadas_y_Campeones_del_WRC Sheraton_Salta_Hotel Thomas_Brussig Sai-Sai_Zheng Tincion_acido-resistente Tetrafluoruro_de_silicio Stephen_Curry_(actor) Sencillo_7" Smilodons Samrukia Segundo_Moreno Soneto_(poesía) Selva_seca_del_Zambeze Saint_Quirin Skama_la_rede Sistema_de_captacion_de_agua_de_lluvias Sinostega_pani Subdivisión_Orográfica_Internacional_Unificada_del_Sistema_Alpino Suniops_palawanus_azureus Tranmere_Rovers_F_C Su_ao Saint-Riquier Sinfonía_n._6_(Miaskovsky) Torneo_Nacional_B_1989_1990 Spider_Man_(pelicula_de_2012) Tratado_de_finkerstein Shoot_em_up Schloss_Weissentein Sénaillac-Latronquiere Talaiot_de_s’Heretat Senna_domingensis Silió Saint_Bonnet-près-Bort Santa_María_de_Loreto Simón_Elías_González Tony_Award_por_Mejor_coreografia Torrox_(Malaga) Toulouse_FC_(femenino) Scraptia_reducta Sinfonía_No._6_(Dvořak) Sainte-Trephine Sonata_para_piano_n.º_27_(Beethoven) Toma_de_Altamirano Sheila_Herrero_Lapuente Stelanthes_solitarius Shirakia_japonica Tetum Transformaciones_de_Kirby Torralba_del_Pinar Simon_Schempp

html map