Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Distrito_de_Broye Cruz_pattee An_94 Corel_Draw Corregimiento_de_Pantanillo Alianza_por_la_República Alfredo_Torán Cromosoma_2 Culle Ecole_normale_superieure Allmusic_com Alphonsus_Ciacconius Códice_Dublinensis Alfarp Aleurites_fordii Daewoo_Damas Corazones_de_hierro Dialisis_(bioquimica) Alminar_de_San_Sebastián Cuclillo_drongo_filipino Diócesis_de_Cuernavaca Aloe_glauca Alejo_Mijailovich Dena_Segunda_del_Río Cosmografo_Mayor_del_Virreinato_del_Perú Ducado_de_Arión Echium_rosulatum_subsp_stenophyllum Copa_de_Espana_de_Futbol_1934 Corrientes_térmicas César_Maestrico_Gonzalez Alfabeto_ingles Alexander_(coctel) Distrito_de_Yamuna_Nagar Copa_Mundial_Femenina_de_Fútbol_Sub_19_de_2004 Corroncho Alfred_Douglas_Hardy Cortes_de_Barcelona-Lérida_(1364) Cresta_(gallina) Cuenca_Minera Devourment Costantino_el_Africano Cógüil Diseno_Inteligente Dioscorea_kiangsiensis Damián_Arriba_(Orocovis) Distrito_administrativo_del_Jura_Bernes Copa_Libertadores_2011 Dinastía_XII Cyperus_italicus Courcelles_lès_Semur Almerinda_Farias_Gama Corporacion_Deportiva_Patriotas_Fútbol_Club Cucumis_melo_subespecie_flexuosus Aloinopsis_peersii Docker_River

html map