Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Eder_Hermoza Cruceta Alfred_Lacroix Dale_Schlueter Alnaelva Cándido_Aguilar Alonsoa Amadeo_Modigliani Distrito_de_Mamara Dysphenges_lagunae Denominacion_de_origen_controlada Cuniberti Distrito_de_Tsentralny Amézqueta_(Guipúzcoa) Amo_(Indiana) Dinesh_D'Souza Distrito_de_cajatambo Economía_clasica Corozal,_Sucre_(Colombia) Destellando_frente_a_tus_ojos_(Lost) Amelia_Mary_Earhart Distribución_Box-Cox Echinopsis_fallax_var._shaferi Distrito_de_Piestany Dobri_Zdenci Alianza_anglo-portuguesa Cumbia_Villera Cosmos_(satelite) Alexandre_Kudryavtsev Corriente_transitoria Amy_Warner_(futbolista) Aleuroclava_martini Departamento_Ituzaingó Copa_de_Casagrande Daniel_I_de_Moscú Diego_Antonio_Diez_Madronero Deverrona Denso_en_ninguna_parte Distrito_fitogeográfico_Subantártico_Valdiviano Cynolebias_reicherti Darwiniano Cumbre_de_Unasur_de_2009 Diócesis_de_Tenancingo Cri_cri Del_fondo_de_la_noche Economía_y_sociedad Alex_Hernández Cuadernos_para_el_diálogo Early_Bird Coryogalops_anomolus Edificio_Esmeralda Alosna Alexander_Gottlieb_Baumgarten Echalar_(Navarra) Doxología_trinitaria

html map