Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rio_Negro_(Amazonas) Geografia_de_los_Alpes Getreidegasse Unidad_de_superficie Universidad_de_Barcelona. Treo_800W Municipio_de_Eldridge_(condado_de_Laclede,_Misuri) Fuerzas_de_paz_de_las_Naciones_Unidas Friedrich_Georg_Christoph_Alefeld Rubite_(Granada) Gen._Plant. Resolución_10_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Municipio_de_Gladwin_(condado_de_Gladwin,_Míchigan) Municipio_de_Union_(condado_de_Butte,_Dakota_del_Sur) Municipio_de_Dayton_(condado_de_Webster,_Iowa) Iglesia_de_la_Asunción_(Castrillo_de_Duero) Ultracentrifugación Roche_(Vaud) Municipio_de_Torch_Lake_(condado_de_Houghton,_Michigan) Fusión_(Dragon_Ball) Iglesia_de_la_Anunciación_de_Nuestra_Señora Reyes_Chimú Gastronomía_de_Colombia Municipio_de_Fairfield Rock_&_roll_de_Barcelona Municipio_de_Tarimoro Reliant_Regal Riksmålsforbundet Fútbol_en_los_Juegos_del_Pacífico_Sur_de_1963 Imerinaea_madagascarica Rio_Patia Ghost_Light Uash_Ptah Incendio_prescrito Río_Guadiaro Iglesia_Internacional_del_Evangelio_Cuadrangular Río_Indravati Iniciado Rio_Rojo_(película) Uroobovella_nitida Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_los_Ángeles_(Burbáguena) Iglesia_de_Santa_Maria_La_Mayor_(Villacantid) Frutti_di_mare GNV Gejang True_Colors Ronaldo_de_Assis_Moreira Murià Frecuencia_acumulada_(análisis) Revisiones_sistematicas Universidad_de_Ciencias_Aplicadas_y_Ambientales_UDCA Rio_Blanco_(municipio) Rivanazzano Ruby_Lin Ruta_Estatal_de_Alabama_19

html map