Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

André_Vingt-Trois Halicampus_macrorhynchus Avinyonet_del_penedés Hot_Potatoes Arquidiócesis_de_Chicago Movimento_5_Stelle Guerras_sociales Homeopatía_en_Mexico Morfología_fluvial Historia_política_de_Mexico_(1940_2006) Hong_Kong_Disneyland_Resort Hiperqueratosis Idiomas_europeos Gustavo_García_Mundaca Iarley Aperiac Hunting_High_And_Low_(canción_de_Stratovarius) Hunda Athemus_thailandicus Guerra_Ruso_Turca_de_1828-1829 Argumento_ad_hóminem Guerra_del_rif Ano_537 Grupo_de_los_Conservadores_y_Reformistas_Europeos Avanton Modelo_Comilla Gérard_de_Palézieux Hierba_negra Mont-lès-Neufchateau Apellido_Ortiz Helène_Smith Hyperolius_rossii Artemisia_commutata_var._richardsoniana Motorola_Milestone Arteria_carotis_externa Hollywood_contra_franco Mordella_quadripustulata Asociacion_para_la_Investigacion_de_Medios_de_Comunicación Apogon_guamensis Monasterio_de_san_miguel_de_los_reyes Morgan_Parra Minoru_Arakawa Harricourt Héctor_Barbera Mongolia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012 Antoni_Kazimierz_Oppenheim Monasterio_de_valcavado Hinojosa_del_valle Minniza_ceylonica Arquimedes_Gonzalez Historieta_Peruana Andrómaca_(Caldara) Arx Atolon_lhaviyani Angers_BC_49

html map