Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Las_Pirquitas Iota_Delphini Jamie_Hector José_Pedro_Guzman_Recabarren Jay_Park La_vampira_bonita Linea_Wonder_(Interurbanos_Lérida) Jose_Alcoverro Jose_Maria_Martin_Domingo Ley_del_maximum_general Leonés_oriental Iván_Darío_Cañas_Boix Ladislao_Romero_Moghin La_Huerta Jonna_Lee Las_Aventuras_de_Julius_Chancer José_Angel_Barrueco Lepschi Juan_Valderrama_Blanca Le_Fousseret Las_(ciudad) Joseph_Babiński Khaled_Khaled Juan_Ignacio_Chela Juan_Felipe_de_Orleans_(1702-1748) JCA José_Ortega_y_Gasset Labastide_Saint-Georges Just_Better_Alone Jhonny_Vasquez It's_So_Easy_(canción_de_Guns_N'_Roses) Jose_Antonio_Giron John_P._Allen Joaquim_Roriz La_bañista_de_Valpincon Juan_Vicente_Estigarribia Lista_de_capítulos_de_Foyle's_War La_Colonia_(Mendoza) Lago_salado_de_Limassol Jose_Antonio_Pavón KdF_wagen Kurgan_(tumulo_funerario) José_Rijo Jose_Benito_Cabrera_Cuevas Jorge_López_Quiroga La_Quemada Isotes_taeniolata La_Benâte Kaya-no-hime Karntner_Strasze Juanma_Pena Jose_Tomas_Ovalle Ley_de_drogas_(Chile) Ioanina_(prefectura) Lanzadera_volante

html map