Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Seleccion_de_básquetbol_de_Venezuela Tetrasejaspis_sellnicki Sharon_Isbin Sludica Shanti Symphurus_schultzi Surta Siglo_XXXV_adC Solms_Laubachia Schachnovelle Televisión_Sant_Cugat Tratado_de_Aranjuez_(1797) Salangana Santa_Elisabetta_(Italia) Tanhauser San_Mamed Saint_Gérand-le-Puy Thun_(desambiguacion) Sarroca_de_Lleida_(Lérida) Schizachyrium Swift_(navegador) Traceur Su_darshana_chakra Thanaos_quercus San_Leoncio_de_Fréjus Sadako Sir_Noel_Peirce_Coward Sierra_de_Malagón Sociedad_Minera_Cerro_Verde San_Pedro_del_Gallo Tngri Teléfonos_moviles_Siemens Tony_Friel Segunda_guerra_sino_japonesa Sargo_de_América_del_Sur Selección_de_fútbol_del_Brasil Tiraboschi The_Crying_Game_(cancion) Tagaeri Siegfried_Lauterwasser Saint-Pierre-du-Bû Sin_lugar_para_los_debiles Shuhei_Hisagi Samuel_Jones Stevia_rebaudiana Saint_Privat_des_Vieux Sclerocactus_terrae_canyonae Supporters_Sur Tonopah_Test_Range Sinfonía_n_º_83_(Haydn) The_Rookies Stenurella Silver_Ridge Sinfonia_n._25_(Miaskovsky) Sherida

html map