Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Simon_Rodriguez_(escritor_venezolano) Santa_Fe_(Ciudad_de_México) Sahara_español Sempervivum_cebennense Teodoro_del_Olmo Skandá TSJ Tilton_(Illinois) Teatro_Lido_(Medellín) The_Fault_in_Our_Stars The_Dillinger_Escape_Plan Santana_(Madeira) Tensiómetro_medico Steven_Pressfield Touguinho Stevanovič Sanduleak-69°_202a Sangüiche Templo_de_Washington_D._C. Salvia_tiliifolia_var._alvajaca Siena_(color) Spider-Man_(Pelicula) Saprotrofia Tolland_(Connecticut) San_Martín_de_Humada The_rockfords Television_en_España_en_2006 Teorema_de_Schroder_y_Bernstein Stettin_(Wisconsin) Stephen_Covey Senor_Sombrero Touchdown_Boy Tebiocteto Sergey_Posad Seiken_Densetsu Sodalicio Teoría_de_las_dos_fuentes Tomás_González_Sepulveda Sheij_Safi-ur-Rahman_Al-Mubarakfuri Solaris_(novela) Templo_de_Lima Santiago_Ydáñez Síndrome_x_frágil Song_Hye_Kyo Teléfono_Móvil Superquad Saint_Martin_de_Fontenay Tilia_ovalis Teoria_de_Endosimbiótica Teándrico Tragedy_of_the_commons Sancho_Sánchez_de_Vicuna Serie_1500_de_CP Santa_Rosa_de_los_Andes Saint_Jean_Saint_Gervais

html map