Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cyperus_proximus Alismorchis_gracilis Altimira Cooperacion_Económica_para_Asia_y_el_Pacífico_(CEAP) Diencéfalo Delirium_(banda_hondurena) Distrito_de_Lohit Drill_EP Cortes_(Madrid) Debet Alfa_Romeo_6C Amazela_calisto Cross_Border_del_Este_2009 Dinastía_shutrukid Dinastia_hammudí César_Cigliutti Alfred_Green Copella_nigrofasciata Directiva_de_la_Union_Europea_sobre_derecho_de_autor Diego_Fernandez_de_Córdoba_marques_de_Guadalcazar Algoritmo_rho_de_Pollard Alvaro_Alcalá_Galiano Departamento_de_Arauco Deezer Dreuil_lès-Amiens Diagrama_de_Lineweaver_Burk Amfreville_sur_Iton Deepa_Mehta Cueva_de_La_Haza Dr._Juan_Ingalinella Cuero_(desambiguación) Distrito_judicial_de_San_Martín EPM_Bogota Damian_Maisonave_(Est._Simson) Edificio_Mandarim Desvio_Arijon Ali_Rodriguez Distrito_de_Iguaín David_Portilla Cristatogobius Cristián_Cayupán Deinonicosauriano Códice_de_Alejandría Diacrónica Cota_de_Cramer-Rao Amparo_(nombre) Alseuosmiales Cristina_soto_esquivel Cuerpo_de_Hanny Dojo_toolkit Alejandro_el_Etolio Czech_republic E_416 Department_of_Labor_of_the_United_States_of_America Ederesa

html map