Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Memorial(album) Queens_Park_FC Microrregion_de_Campos_do_Jordão Malisa_Zini Primera_División_Española_1999/00 Madame_Chiang_Kai-shek Los_Ratones_Templarios Reflejo_(Cd) Melanie_Safka Microlonchus_delileana Martin_Miguel_Navarro Gonzalo_de_Stuñiga_o_Zúñiga Mentque-Nortbecourt Presa_del_Cañón_de_Glen Melithea Lockheed_Martin_C_130J_Super_Hercules Mayoral_(empresa) Raycadenco Psi_(mensajero) Maxim_Litvínov Manicaria_martiana Puschkin Mikey_Welsh Lungothrin Medellin_(Cebú) Megascelis_miranda Macharaviaya_(Málaga) Lobivia_taratensis Medida_de_la_pobreza Quark_top MathLink Mark_Milton Lloyds_TSB Martí_Llobet Grand_Rapids_Hoops Pseudorupilia_sepia Gran_Premio_de_los_Países_Bajos_de_1963 Luis_Helguera_Bujia Lucio_Veturio_Filón_(cónsul_206_a_C_) Metro_de_Kiev Los_telecaster Michikinikwa Micro-SD Gran_Catamarca Manuel_José_Irarrázabal Maureen_Tucker Los_isleros_(película) Luis_Jose_Medrano Puablo_vandalo Ramnosa Gps Martín_Cortes_(1533-1589) Los_primeros_hombres_en_la_Luna Gorevision_Films Mike_Henderson

html map