Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Programacion_logica Magnusia Golfo_Artabro Mario_Capecchi Madagasoeuopsis_alluaudi Premios_ANFP_a_los_mejores_del_Fútbol_Chileno Radiotelevisión_de_Bosnia_y_Herzegovina Provincia_del_ranco Powiat_laski Miguel_Zañartu Miguel_Ángel_Pérez_Sarmiento Lucas_Vivas Mazari_Sharif Godetia_amoena Prelinger_Archives Luis_San_Martin Raphionacme Macedónide Rangos_de_las_SS Raión_de_Vitebsk Margaret_Herrick Mastronzo Marian_Măuţă Pseudocydonia_sinensis Primera_División_de_Ruanda Markeli Marquesado_de_albolote Marquesado_de_Villalta Lurago_d'Erba Rally_1000_Miglia_de_2010 Quinta_de_Bolívar Raneces Medicina_preventiva RACC_Rally_de_Espana Primatura_de_España Los_anos_desnudos Metodo_de_las_potencias Midori_no_Kaigi Rafael_Casalbón_y_Geli Maine_et_Loire Microbloggers Rabillo Prommin_Lertsuridej María_de_los_Ángeles_Taddei_Celliá Radio_Albacete Martin_Bouvier Gobierno_Municipal_de_Hinojosa_del_Duque Lytta_texana Graffiti_2 Ranhados_(Meda) María_de_Borbón_(princesa_de_Acaya) Mark_19 Provincia_de_Valencia Quiromancía MTV_Video_Music_Awards_1995

html map