Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

La_encomienda_bien_guardada Isla_Ribeyre Lentilhas-de-água Inverness_(Montana) José_Guell_y_Renté L_T_V. Ixion_(astronomía) Kropotkin Kurt_Vogel_Russell Liga_ACB_2006/07 Kentucky_Home Jardín_Botanico_del_Quindío Jose_Fernández_Cruzado Julio_César_Romano_Blázquez La_cámara_de_los_secretos Juan_de_Zamora La_Voulte-sur-Rhône Lacy-Lakeview_(Texas) Javier_Guerrero_Garcia Instrumentos_de_navegación_náutica Killingworth_(Connecticut) Jardín_Botanico_Wahiawa Instituto_de_Estadistica_de_Andalucía Isabel_Clara_Eugenia_de_Austria Lei_Bauç-de-Provença Leslie_van_Rompaey Iván_Goncharov Kikuchi_Yōsai Jose_C._Paz_(Buenos_Aires) Kingking Linden_(Guyana) Instituto_de_bachillerato_(España) La_Caille_(cráter) Latifundista Irlanda_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atenas_2004 International_Practice_Squad_Program Juan_María_Maury_Benítez Janet_Russell_Perkins LINA Isla_Smith_(Japón) Isla_de_Santo_Tomé Jefferson_Peres Joan_Pérez_de_Lazarraga José_López_Cuervo_Rodriguez La_Unión_Europea_y_Rusia Linconia Lengua_vernácula José_María_Cuevas La_Tigra_Chaco Introducción_y_Allegro_(Elgar) José_Sulaimán_Chagnón John_McCain Jean_Marestan Jpod Jose_Maria_Fernández_Moraga

html map