Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Balaenoptera_borealis Beato_Jose_de_Anchieta Carlos_Patiño_Millan Canadá_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Helsinki_1952 Celeus_obrieni Cabanas_del_coto_de_caza Bomi_(bombardero_espacial) Canal_Satélite_Digital Baltasar_Unquera Cerezales_del_Condado Campus_de_Viikki Brenierea_insignis Catalogo_de_Especies_Amenazadas_de_Canarias Berenguer_de_anglesola Campanula_rotundifolia_var_pusilla Celosia_coccinea Bagua_(símbolo) Campeonato_mundial_de_esquí_alpino_de_2005 Baptornis Cantón_de_Charly-sur-Marne Bell_P_59_Airacomet Billbergia_sphacelata Biblia_en_España Chaetocnema_major Cerreto_Laziale Black_Hawk_Down Canon_del_budismo_tibetano Brásidas Bing_(motor_de_busqueda) Año_847 Campeonato_Internacional_de_Productores Bolson_de_Mapimí Begoña_Vía-Dufresne Botella_de_vino Bagawan Barroco_ingles Centro_de_Investigaciones_Marinas_de_Quintay Bratte Cartilago_tiroides Año_523 Bonfire Buena_Fe_(dúo) British_Cactus_and_Succulent_Journal Benjamin_Orr Capsella_diodonta Bakirköy Batalla_de_Arroyo_Feo Carlos_Martínez_Sarasola Capilla_de_San_Pedro_de_Plecín Bernardo_Siegfried_Albinus Buho_chico Centro_histórico_de_Oaxaca_de_Juarez Call_of_duty_3 Carlos_Gomez_(historietista) Censo_de_Canadá_de_2011

html map