Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Saint-Michel-sur-Rhone Sarah_Elmira_Royster Shelby_(Michigan) Tonel_en_8_tiempos Sierra_de_Amambay Salvia_pallidiflora Sagas_de_los_reyes Stenalia_nyakanensis Sainte_Christine_(Francia) Satellaview Taranta Saint_Michel_de_Vax Software_de_codigo_abierto San_Pantaleón_de_Cabanas_(Orol) Tommy_Clufetos Selene_(desambiguación) Speakerboxxx/The_Love_Below Telephanus_haitianus Sphindus_kiesenwetteri Temporada_2008_09_del_Torneo_Argentino_B Sistema_mundialmente_armonizado_de_clasificacion_y_etiquetado_de_productos_químicos Siemens_AG Supata Teoria_de_conjuntos_de_Zermelo-Fraenkel San_Vicente_del_mar Tabla_de_la_partición The_Role_You_Were_Born_to_Play T-Systems_Eltec Scala_chronica Treece_(Kansas) Santu-Enea Sebastián_Borensztein Sarah_C._Darwin Stadion_Hidegkuti_Nándor Santa_Soledad_Torres_Acosta Strawn_(Illinois) Synchiropus_orientalis Santo_Amaro_(São_Roque_do_Pico) San_Martín_de_Castañeda Tarragó_Ros_(padre) Sida_(planta) The_International_-_Dinero_en_la_sombra Teología_negativa Thermalito Torre_de_la_plata Talbotia_radicans Sandra_Gran_Canaria Societe_de_Géographie Sindrome_de_Aase Tablado Schizotus_cardinalis Theopompella_westwoodi Saint_Felix_de_Sorgues The_Little_Rascals Superávit_económico

html map