Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Masléon Gozer_el_Viajante Macworld_Conference_&_Expo Maestro_de_las_Celebraciones_Liturgicas_Pontificias Marcela_Angarita Quercus_humboldtii_var._lehmanniana Puerto_deportivo_de_Benicarlo Mancha_de_Sommer_Larcher Gonzalo_Herrero_Agüeros Matthew_Paul_Booth Marek_Kalbus Meguido Presa_y_pantano_de_Villameca María_Esther_Hernandes_Jodra Mancomunidad_de_Municipios_de_las_Medianías_de_Gran_Canaria Lomas_de_Carrasco Michelle_LaVaughn_Robinson_Obama Graham_(Georgia) Mac_OS_X_v10-03 Lucanus_planeti MANIAC_I Poznań_Porsche_Open Marcas_de_Ayer_(cancion) Puerto_de_Punta_Quilla Presidente_de_Malí Metabolismo_ácido_de_las_Crassulaceae Puerto_del_Rosario_(Las_Palmas) RealAudio Problema_inverso_de_Galois Martos Procesión_del_Santísimo_Rosario_del_Dolor_(Valladolid) MIR Masters_de_París_1970 Record_of_lodoss_war Puente_de_San_Anton_(Cuenca) Que_esperar_cuando_estas_esperando Línea_5_(Montevideo) Golfo_Arábigo Matthew_Origoya_Edile MP5A4 Max_Steel:_En_peligro_de_extincion RTU,_Radio_y_Televisión_Unidas Los_Guayacanes Línea_N1_(TUZSA) Presa_y_pantano_del_Monte_Cotugno Proceso_termoquímico Manuel_Halcón_y_Villalón_Daoíz Manuel_Mandujano Provincia_de_Şirnak RYBP Psicopedagogía_Estratégico_Interaccional Regimiento_de_Caballería_Acorazado_"Alcantara"_n._10 Mesa_(geologia) Lumínica Lurking_Fear

html map