Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Universidad_a_Distancia_de_Madrid_udima Universidad_Catolica_del_Uruguay_Damaso_Antonio_Larranaga Iglesia_de_San_Bartolomé_de_Cabañas Reynaldo_Arenas_Horna Incidente_del_Yangtse Renato_Ibarra Municipio_San_Geronimo_de_Guayabal_(Guarico_Venezuela) Trimmatom_eviotops Revuelta_de_abril_de_1965 Gastronomia_judía Givrins Reúma Iglesia_de_Santa_Maria_del_Castillo Giovanni_Francesco_Penni Fred_Derby Uwe_Raab Ingeniería_Militar Informe_sobre_Chernobil_de_la_AIMPGN_(2006) Municipio_de_Watertown_(condado_de_Clinton,_Míchigan) General_Elio Reseau_ferré_de_France República_Soviética_de_China India_Británica Fábula_(subgenero_narrativos) Tubinga Municipio_de_Clyde_(condado_de_Haywood,_Carolina_del_Norte) Rio_Ibáñez_(comuna) Utricularia_simplex Fuerza_Aérea_Popular_Vietnamita Municipio_de_Benton_(condado_de_Cheboygan,_Michigan) Fuerte_de_San_Felipe_(Setubal) Municipio_de_Ellsworth_(Arkansas) Roaring_Forties Rio_Yangzi Museo_Alemán_del_Juguete Museo_Acatushun Roberto_Bugallo Iglesia_de_Notre_Dame-la-Grande_de_Poitiers Rio_Gladio Trilogia_cinematográfica_de_El_señor_de_los_anillos Trifosfato_de_desoxiadenosina Ingeniería_Topografica U_C_P_S Rungis Utensilnord-Ora24.eu Ilusiones Un_Requiem_alemán_(Brahms) Roberto_Ratti Félix_de_la_Concha Ron_Fassler Impacto_ambiental_potencial_de_la_extraccion_y_procesamiento_de_minerales Ganju Triunvirato Futbol_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Múnich_1972 Relevo_4_x_400_metros

html map