Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Modelo_de_entrada-salida Hjälmaren Ministro_del_Aire Monte_Gharat Guillermo_(desambiguacion) Arrondissement_de_Châteauroux André_Joseph_Allar Morris_O'Brian Helianthemum_occidentale Hochst Historia_del_regionalismo_de_Andalucía_Oriental Grigori_Semenov Antoni_Badia_i_Matamala Aulacophora_martia Monitor_de_energia_para_el_hogar Ano_1170 Andreas_Marggraf Autobiografias_de_soldados_espanoles_del_siglo_de_oro Mohammed_Basri Morsang_sur_Seine Huysmans Artista_plástico Mozárbez_(Salamanca) Archipiélago_de_Colón Guillermo_Chacon_Maldonado Historia_de_la_educación_en_Costa_Rica Arpad_Goncz Apic Astiberri Andrés_Smith Antonio_Vilar_Ponte Archidona_(España) Assamese IEEE_802_11b Antillas_Españolas Audiencias_de_aida Munchner_Philharmoniker Montureux-les-Baulay Associazione_Sportiva_Roma Hel(mitologia) Herscher Moss_Point Heleboro_blanco Asteras_Tripolis Ataque_aereo_en_Bagdad_del_12_de_julio_de_2007 Gunter_Blobel Heptere Hebei Ministerio_de_Defensa_de_Rumania Gulliver_Boy Halconcito_africano Hemaglutinación Astrid_de_Bélgica HD_50337 Auchmis

html map