Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

José_María_Millás-Raurell Joan_Gomis_Sanahuja Jean_Francois_de_Galaup_conde_de_La_Perouse Las_cuecas_de_Ángel_Parra_y_Fernando_Alegría Jaws_3_D Kákapu Jorge_Pacheco_Areco John_Mills James_Augustine_Aloysius_Joyce Les_Huguenots Jerónimo_de_Salas_Barbadillo Kishinouyeum_stigmosus Kamaboko Iva_artética La_pechuga_de_la_sardina Lago_Issyk-Kul Linea_de_alta_velocidad_Hanover-Wurzburgo Instituto_britanico_de_cine Invierno_volcanico Isuzu_Hombre Liga_de_Alemania_de_waterpolo_femenino Jardín_Botanico_de_la_Universidad_Tecnica_de_Darmstadt Lawn_Hill_National_Park Liga_Nacional_de_Básquet_1996/97 La_Chapelle-sur-Usson Le_Havre Kotake Juan_Nunez_de_Prado La_de_los_ojos_color_del_tiempo La_Carta_de_la_Tierra Laser_Interferometer_Space_Antenna Iveco_Trucks Lewiston_(Nebraska) Lito_Bayardo Ley_de_quórum_calificado Islandés_antiguo Kutchin Jean-Baptiste_Farochon Josep_Maria_Pujol Lama_dei_peligni Isla_Nijhum_Dwip Kenji_Wu_Ke_Qun Joseph_Jérome_Lefrancois_de_Lalande Koninklijke_Beringen_Football_Club La_Encarnacion Islamocantharis_auroraensis Joseph_Jacotot Kumpir Isotemnidos José_Maria_Sánchez_de_Toca_y_Catalá La_familia_Ulises Integrales_de_camino Keisai_Eisen K_O.R.Graebner Lima_Hot_Festival

html map