Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Judge_Me_Tender Lev_Diomin José_María_Leyva Liga_de_baloncesto_de_Letonia Legon Larroque-Saint-Sernin Joseph_Lamb_Popham Kalen_Musmecci Johann_Gottlob_Leidenfrost José_Musso_Pérez-Valiente Leclanche Lista_de_Reyes_de_Ruanda Leptospermum_obliquum Leptó Leonid_Brin Jose_Hilario_Lopez Julián_Munoz José_Rogelio_Álvarez Jesuíta Kevin_Weisman Lahoma_(Oklahoma) La_bicicleta_verde K-Krush Lineage_I Jose_y_la_mujer_de_Putifar José_Luis_Félix_Chilavert Kenneth_J._Sytsma Lenguaje_Visual_de_Marca José_de_Souza_Dias Javier_Macaya_Danús Jessica_Darlin Lessingia_occidentalis Isla_de_Culebra Krai_de_Primorie Lavardin_(Sarthe) Libre_del_Sent_Soví José_María_Espejo-Saavedra Jardin_neoclásico Juan_José_Garcia_Granero La_Cabrera Kenwood John_Wood_Campbell_Jr. Kvitoya Juan_Jackson James_Rollins Julian_Rumelin Lago_Alexandrina La_2_de_TVE Lewwis_Spence Lista_de_Capítulos_de_Miami_Vice_de_la_1ª_Temporada Jesse_More_Greenman La_Casa_Gremial_de_los_Carniceros_(Knochenhauer_Amtshaus)_de_Hildesheim La_Ley_Lomonósov_Lavoisier La_tierra_esta_sorda Krill_antartica

html map