Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Willi_Hennig X_2000 Al_Fatah Codonopsis_silvestris Conceição_(Horta) Chevrolet_SSR Acido_tetraoxosulfurico_(VI) Visibilidad_(sociología) Aeropuerto_de_Bogota_Internacional_El_Dorado Volta_do_Estado_de_São_Paulo Acido_poliprotico V_de_venganza_(película) Chorlito_encapuchado Agelastica_coerulea Valleta Agetocera_chapana Conectar_Igualdad Colegio_Mayor_de_San_Bartolome Víctor_Hugo_Círigo Coelorinchus_multispinulosus Cienfuegos Ciutat_Esportiva_de_Bunyol Víctor_Fábregas Vinedo_de_Val_de-Loire Abadia_de_deer Colegio_privado Aldehorno Vouvray-sur-Loir Clitorectomía Condé_sur-Seulles Codigo_F.A.M.A. Vasilica_Cristocea Westover_(Virginia_Occidental) Abu_`Abd_Allah Comando_Europeo_de_los_Estados_Unidos Virus_etno-especifico Vieux_Manoir Yuichiro_Nagashima Xanthosoma_atrovirens_var_panduriforme Albita_Rodriguez Administración_pública_de_Espana Cissus_glaucoramea Albocàsser_(Castellón) Víctor_Pacheco Yacimiento_de_Bernissart Charles_Wesley_Turnbull Ciruena_(La_Rioja) William_Jack Adictivo Condado_de_Jackson_(Illinois) Vicepresidente_de_bolivia Warsaw_(Misuri) Choi_Jin-Cheul Woolly_Grevillea Zakarpattya

html map