Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Shimpan-iin South_Texas_Project Stypandra_caerulea Tocancipa Toranosuke_Takagi Sindrome_Gerstmann_Straussler-Scheinker Supermercados_Unicoop Superficie_equipotencial Sourigues_(Buenos_Aires) Sergej_Korolev Samegrelo_Zemo_Svaneti Steve_Dunne Sinfonía_n._4_(Dvořák) Tarzán_(serie_de_TV_de_2003) Tony_Yeboah Tabla_periodica_de_los_elementos Taraxacum_dens-leonis TRR Thomas_M_Anderson Taxonomia_de_las_arañas Shayana Servicio_Aereo_Naval_Real Spilanthes_oleracea The_Dark_Side_of_The_Moon Saint-Loup Salvia_bavarica Sansoni Sainte-Agnès Teresa_Agüesca Saritaea Super_Martes_II,_2008 Sancho_Ramírez_de_Aragon Tay_Nguyen Sao_Nicolau_(Mesão_Frio) Saint_Genis-sur-Menthon São_Lourenco_do_Bairro Suiza_italiana TVN-Chile Segismundo_Pandolfo_Malatesta San_Antonio_María_Claret Traité_Gén._Conif. Shade_(canción_de_Dragon_Ash) Tacaná Sima_de_las_palomas Saint_Hippolyte_Pyrénées-Orientales Suleimán_I Sainte_Colombe_sur-Gand Temporada_2014_del_Campeonato_de_España_de_Rally Segunda_República_Húngara Tonalismo Slender_(juego) Sur_de_la_Cuchilla_Grande Segundo_(angulo) Transcripcion_(biologia) Sir_Arthur_Edward_Drummond_Bliss

html map