Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Elecciones_generales_espanolas_de_2004 Federico_Fiori_da_Urbino Euskobarometro El_asedio Elopidae Escudo_de_Condado_de_Jõgeva Epipactis_viridiflava Eleazar_Lazaeta_Acharán Estación_Coronel_Suárez_(FCRPB) Fort_Hunt_(Virginia) Estadio_Olimpico_Andrés_Quintana_Roo Estadio_Mile_High Emmanuel_Danilo_Clementino_Silva Editorial_Norma Eloino_Nacar_Fúster Embalse_de_bolarque Estacion_San_Vicente Francisco_Pons-Sorolla Estacion_de_Urtx_Alp Elecciones_al_Parlamento_Europeo_de_2009_en_España Estany_d'Es_Peix Festival_de_Eurovision_Infantil_2010 Formacion_rocosa Eöl Estacion_Terrena_Bosque_Alegre Eduardo_"Lolin"_Fernández Fermín_Galán Estación_de_Ager Espino_majuleto Fiat_Topolino_(1936) Fair_Tax Euphorbia_antiquorum Eulogio_de_Alejandría Ermita_de_San_Roque_(Jerica) Facultad_de_Derecho_de_la_Universidad_Católica_de_la_Santísima_Concepción Ferrière_Larcon Faro_Guzmán Efecto_adiabático Francisco_Lezcano_el_Niño_de_Vallecas Embalse_de_Cancho_del_Fresno Francisco_"Paquín"_Estrada Estación_de_Libourne Federacion_Internacional_de_Judíos_Mesianicos Eleutherodactylus_apiculatus Estación_de_Mataró Francisco_Hermógenes_Ramos_Mejía Esmeralda_(Rio_Grande_do_Sul) Francisco_Javier_Lledo Fragaria_concolor Florent_en-Argonne El_pasado_muerto Estación_de_Amurrio Falange_Española_Tradicionalista_y_de_las_J.O.N.S El_Camarón_de_la_Isla_con_la_colaboración_especial_de_Paco_de_Lucía Elecciones_generales_de_Zambia_de_2006

html map