Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Air_Libya Vena_colica_intermedia Albercoqué Yacamará Wilkes Colocasia_euchlora Valerie_Dominguez Virgilio_Oñate_Gil Vaillantella_maassi Villa_de_Leyva_Colombia Yucca_boscii Clarín Venenosa Chūo_ku Vicente_Ferrer_Pérez Abhandlungen_der_Böhmischen_Gesellschaft_der_Wissenschaften Abud After_Midnight_(canción_de_Blink-182) Villa_Reducción Cine_en_1952 Comunidad_flamenca_de_Bélgica Aaroniero_arleri Ajmad_Abduljamidovich_Kadírov Club_de_Rugby_San_Roque Clash_on_Broadway Confederacion_Canadiense Velvet_Revolver Windows_Vista_Home_Basic Alcarria_Baja Valladolid-Ariza Confederacion_Atlética_del_Uruguay Washukanni Veronica_Romeo_Sotoca Agrupación_Socialista_Madrilena Aerides_reversum Yatama Aborto_en_Portugal Aeropuerto_Princesa_Juliana Accidente_del_vuelo_2553_de_Austral_Líneas_Aéreas Abrigos_de_Fresnedo Aldeaseca_de_Armuña Clasificación_para_la_Copa_de_las_Naciones_de_la_OFC_1996 WALL_E Chocholá_de_los_Venados Adele_Adkins World_ranking Vilaüt Concilio_de_Coyanza Cnicus_effusus War_Memorial_Gymnasium Charles_Édouard_Brown_Sequard Cilindrado Alan_Radcliffe WiMAX Aeropuerto_de_Pointe-à-Pitre

html map