Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Sitio_de_Barcelona_(1705) Suavizado_de_n_gramas Sant_Ferriol Torreblacos_(Soria) Sello_Alerce Telgruc_sur_Mer Televisión_Central_de_China Saint_Germain_le_Châtelet Sphaerotheca_macularis Sobennigraecum Sawanit_Kongsiri Sergi_Durà_Sergio_Durá Shirō_Emiya Sutherland_(Escocia) Saint-Médard_(Charente_Marítimo) Transmutacion_Aurum Teoría_de_la_alienación Teorema_de_los_círculos_de_Descartes Santiago_M_Silva Silvanopsis_raffrayi Tieghemella Solitón Saint_Hilaire_la-Foret Tratado_Anglo_Irlandés Thiaridae The_Best_of_Bond...James_Bond Time-Life Selección_de_fútbol_de_Alemania_Democratica Teresa_de_Jesús_(serie_de_TV) Sainte-Julie_(Quebec) Thun_Saint_Martin Scilla_alpina Sí,_quiero... Saint-Gaultier Santos_Lopez Tornado_Rojo Teobaldo_I_de_Navarra Tom_O'Keefe Transversal_Fronteriza Selección_china_de_fútbol Sidragaso Saronomus_capensis Suikoden_IV Temporada_1957-58_de_los_New_York_Knicks The_Golden_Band Sustitución_linguistica Telegonia_(biologia) Suburban_Knights Sierra_del_Escudo Titán_(satelite) Transformación_de_Legendre Segunda_Interinsular-Tenerife Siglo_2 Saint_Aignan_de_Cramesnil Sedaví

html map