Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Bahta_Hagos Catasetum_arachnoideum Caravagismo Bianca_María_Visconti Belle_isle_en_terre Camara_Oficial_de_Comercio,_Industria_y_Navegación_de_Gijón Cercanías_de_Lérida Camisitas_del_Nino_Jesus Balfourodendron_eburneum Caicos Bad_Sackingen Centaurea_nitida Buzz_(television) Año_364_adC Buenos_Aires_2006 Bailarina_española Blau_Weiß_Bochum Año_Mundial_de_la_Física Chaetocnema_kapirensis Bandera_de_XI_Region_Aysen_del_General_Carlos_Ibanez_del_Campo Batalla_de_Passo_Fundo Bucalemu_(localidad) Batalla_de_buchivacoa Berthierina Carcão Castillo_de_torreparedones Campanula_epigaea Capítulos_de_XiaoXiao Cantón_de_Vauvillers Basilica_de_San_Jorge_de_Praga Cat._Pl._Cub. Carlos_Alberto_Arregui Años_360_adC Caltha_radicans Bahia_de_Galway Benjamin_Waterhouse_Hawkins Bautizar Azov Castrillo_de_la_Valduerna_(Leon) Bernard_de_Lacèpéde Caiga_quien_caiga_(Perú) Cañoncitos_de_dulce_de_leche Batalla_del_rio_Gránico Bains_sur-Oust Celeste_en_buenos_aires Campeón_mundial_de_ajedrez Barbopsis_devecchii Benwood Canal_de_Bellús_a_Játiva Bandera_de_México Bletilla_sinensis Castillo-Albaráñez_(Cuenca) Cadorago CECyT_4 Barenreiter-Verlag

html map