Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ardisia_tenuiflora Hojaldrinas Gustavo_Morinigo Henry_Jerison Herriko_tabernas Haemaria_discolor_var._concolor Montaña_rusa_(programa_de_television) Misil_aire-superfície Modo_sandbox Avesnes_les_aubert Anticristo_(película_de_2009) Heinz_(desambiguación) Ararangua Hatsumōde Horologium Mouflières Augusto_Tamayo_Möller Ariel_Esteban_Broggi Asano_Yukinaga Mortadelo_y_Filemón_Va_la_T_I_A._y_se_pone_al_dia Augusto_polo_campos Monica_Garcia Anthonie_van_Diemen Apaseo_el_grande Mordellistena_aequalica Asturcon_(caballo) Andre_(nombre) Harmony_(condado_de_Vernon,_Wisconsin) Ano_178 Anglosajona Guerra_franco_espanola Gustavo_Rodriguez_Iglesias Atalo_(filosofo) Halcon_M-1943 Hiroshi_Tobe Montecalvo Herreruela_(Caceres) Hele Autobuses_urbanos_de_Vélez-Malaga Gábata Mortadelo_y_Filemon_Fórmula_1 Hoher_Meissner Himno_de_la_Republica_Socialista_Sovietica_de_Georgia Antonio_de_Vargas_y_Laguna Anampses_femininus Antonio_Rico_González Antigua_central_eléctrica_de_Pacífico Heliotropium_majus Harriet_Smith Hemistoma Hara_Toratane Moléculas_organicas Gymnopentzia_pilifera Armando_Sanchez_Malaga_Gonzalez Andres_de_Jesús_Maria_y_José_Bello_López

html map