Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

RDR Ptyssiglottis_nigrescens María_Rosa_Fugazzot Rally_Sanremo Medios_de_comunicación_en_Concepción Manuel_Ramón_Almeida_Medina Macarrónico Marsias_de_Filipo Matias_Corvino Manzanilla_Mahón Lucchetti_(empresa) Mandothi Primera_División_de_España_1932_33 Química_Organica Michal_Duris Malva_ambigua Rana_Loca Maniaco-depresión MSP430 Recuperador_Crediticio Masainas Metodo_de_orbitales_moleculares_como_una_combinacion_lineal_de_orbitales_atómicos MaNGOSR2 Puebla_de_Arganzon,_La MARTIJN Mazhilis Rangamati Gran_Sayaman Marcial_Lalanda_del_Pino Marcos_Antonio_Zar María_del_Carmen_Aguirre_Delclaux Malina Lézat Ramón_Quián Melodía_acompañada Lobo_del_aire Michúrinski_(Krasnodar) Lost_Lake_Woods_(Míchigan) Medicago_polymorpha_ssp._lappacea Marti_Grau_i_Segu Pseudonigrita_cabanisi Gosho_Motoharu Lobivia_wegheiana Medicion_del_desgaste_en_herramientas_de_corte Rafael_María_Aguirre Gramalla Lucky_Luke_(videojuego_de_1987) Lézignan-la-Cebe Powiat_lwówecki Primeros_casos_de_poirot Melliera_major Lucio_Lucrecio_Tricipitino_(tribuno) Manuel_del_Pópulo_Vicente_García Los_ogiek Reactor_modular_de_lecho_de_bolas

html map