Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Monclar_de_Quercy Guion_radiofonico Hierba_de_la_Pampa MorphGear Arteria_gastrica_inferior_izquierda Montouto_(Vinhais) Hygrophorus_russula Héctor_Morales Andy_Marriott Gustaf_Noren Hyæna Arthrocnemum Idioma_groningués Autógamas Anibal_Matellán Ancho Historia_de_las_representaciones_eroticas Angel_Dealbert_Ibánez Híbrida_(circuito) Arjun Guanosin_difosfato Herboristería Haplochromis_crocopeplus Montelimar Apastamba Ariake_(1935) Hadrosaurio Guo Hippeastrum_barbatum Hydrophylacaceae Gruta_de_Seokguram Hasbún Idioma_fur Hinas HMS_Neptune Guido_Cagnacci Helio_Fallas_Venegas Andrew_Jackson_Grayson Idioma_oluteco Argilita Antena3.com Atún_cimarron Historia_de_las_misiones_jesuíticas_del_Guayra,_Itatín,_Parana,_Tape,_Uruguay_y_de_los_guaycurúes Molino_SAG Antíoco_II_Theos Astrafobia Hortaliza Av_Rivadavia Helecho_acuático Arteriae_interlobulares_renis Idioma_serbocroata Henry_Zambrano_Sandoval Ministerio_de_Transportes_(Rumanía) Antonio_Jiménez-Landi Halcon_Tagarote

html map