Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Helen_Zille Autobus_de_Transito_Rápido Mohismo Mount_Hope_(San_Diego) I_Republica_española Asi_somos_(serie_de_television) Monasterio_de_la_Rabida Antonio_Eslava_Rubio Arquitectura_de_Espana Moreux Hamburguesa Mizquedelphys_pilpinensis Iagña_Valkia Hans-Peter_Feldman Assurnasirpal_II_de_Asiria Aspen_Springs_(California) Arcus_ulnaris_superficialis Arquidiócesis_de_Cumaná Antonio_Ariño Monte_Kōya Gœrlingen Atómetro Anunciación_(Fra_Angelico,_Florencia) Artesanía_Religiosa Hayfork_(California) Humberto_Lopez_Lena Hoy_(desambiguacion) Motown_Records Anastasia_de_roma Ayuntamiento_de_Sevilla_(desambiguacion) Monasterio_de_sant_esteve Aracium_paludosum Arciprestazgo_de_roa Automatic_private_internet_protocol_addressing Aoc_saint-julien Morton_(Misisipi) Angraecum_carusianum Andréi_Grechko Ano_203 HD_100777_b Ice_Cream_Surfer Archivo_Histórico_de_Comisiones_Obreras_de_Cataluña Mordellistena_dimidiata Aurea_legenda Asperula_aristata Artes_Plasticas_y_Diseno Anisopappus Hora_internet Homecoming_(Lost) Mount_Washington_(Massachusetts) Hibiscus_diodon Hōnen_matsuri Asuan_(gobernacion) Atrévete_(telenovela) Grupo_Safran

html map