Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Misery_(cancion_de_The_Beatles) Avenida_Sutter_(línea_Canarsie) Asociacion_Marroqui_de_Derechos_Humanos Morasverdes_(Salamanca) Aphelocoma HIPPI Hospital_de_la_Universidad_de_Colorado Hauman Monceau_le_Neuf_et-Faucouzy Aulnay_sur_Iton Autovía_Alcolea_del_Pinar-Alcañiz Harald_August_Fröderström Monte_Katahdin Arcángel_Miguel:_Tradiciones_y_Puntos_de_Vista_de_la_Iglesia_Catolica Hashing Androcymbium_punctatum_var._punicum Ananas_pyramidalis Hossein_Nateghi Arcosolia Moaña_(Virgen_del_Carmen) Historia_de_los_judíos_en_Argentina How_Strange_Innocence Guajaca_de_Juárez Hamburg_Süd Guanacagua Asedio_de_Canosa Guardilobo H.C.Hopkins ISO/IEC_8859-15 Arboles_del_génesis Guillem_Cata Hierden IV_Ceremonia_de_los_Hot_de_Oro Athyreus_parvus Helianthemum_polifolium_var._virescens Montañeros_Club_de_Futbol Millidgella_trisetosa Anisodactylides Guiomar_Novaes Astro_Lounge Higuera_de_agua Minna_Planer Minoria_Vasco-Catalana Hayedo_de_la_Tejera_Negra Andres_José_Túnez Moulon Arawakos Ministerio_de_Hacienda_de_España Holonimo Helianthopsis Asociación_uruguaya_de_futbol Antony_Root Anneli_Jaätteenmäki Astyanax_hastatus Arroyo_negro

html map