Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Himno_de_Bayamo Iberis_martinii Antorcha_(Galardón) Muerto Austrohúngaro Higuera_de_llerena Hedydipna_collaris Helge_Thiis Henri_Blot Anchusa_procera Anemonoides_baicalensis H.Johnson Himno_de_Panama Anneslia_portoricensis Anos_780_a._C. André_Pakosie Minoria_Vasco_navarra Hidracidos Morten_Skoubo Assentiz Helecho_florido Mundochthonius_mexicanus HALO/HAHO Antoine_Fabre_d'Olivet Asnieres_en-Montagne Guichón_(Municipio) Anaspis_algerica Hierba_araña I_Can't_Be_Tamed_(álbum_de_Miley_Cyrus) Moises_Garcia_Leon Harris_County_Transit_Services_Division Argilaga Historia_del_vino_de_rioja Arturico Ardenay-sur-Mérize Guerra_Civil_de_1876 Mojandas_Karamchand_Gandhi Atotonilco_de_tula Hermandad_del_Divino_Perdón Guinardo Heinrich_GeiBler Arraiján_(distrito) Harv_Eker Ibn_Masarrah Hafez_Assad Armeria_pseudoarmeria_subsp._allioides Azarbe Monumento_a_Ruben_Dario Miniopterus_medius Autopista_San_Cristóbal_La_Fría Arroz_del_curquiecho Mu_Cephei Automovilismo_en_la_URSS Asuza_Shiratori Antenor_Nascentes

html map