Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Villaviciosino Club_Atlético_Guillermo_Brown Activista Châlons-sur-Vesle Coalición_Andalucista_Poder_Andaluz Villafañe_(León) Zarigueya_brasileña Valerianella_carinata Agosto_de_2006 Verdadero_positivo_(medicina) Alba_Filomena_Fossati Vitis_elliptica Achba Concetta_Sellecchia Abu_Mahmud_Joyandí Charris Viteus_vitifoliae Abbeville-lès-Conflans Volcan_Evermann Christina_Applegate Al-Wau_Salaam_F.C. William_Keighley Chenoweth_(Oregón) Wanda_(desambiguacion) Variable_Orión Villiers-le-Pré Cold_Spring_(Minnesota) Villemade Claudio_Ariel_Rojas Airbus_UK_FC Circulo_de_Calidad Competencia_lingüistica AS_Val Washdans Alacuas Waimanalo_Beach Yoshiyuki_Tomino Confederation_Generale_du_Travail Washington_(estacion_del_trolebús_de_Guadalajara_1976_y_1988) Comité_Internacional_de_Ciencias_Morfológicas Valgrana Coctaca Vara_de_hermes Acromántula Circunvalacion_de_avila Achondrostoma_occidentale Villeneuve-les-Genêts Comité_de_Arbitraje_de_Badinter Coma_de_n´Arbona Xabia_/_Jávea Aimar_Cid Acioa Aeropuerto_de_Kraljevo-Lađevci William_Case_Morris Chilches_(Malaga)

html map