Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Cuerepillo Dentinogénesis Daiswa Daniel_Cordone Día_del_Mar_y_de_la_Riqueza_Pesquera Curva_de_peano Copa_Federacion_de_fútbol Eagle_MkIII Cuerpo_de_Invalidos Diego_Herrera_(futbolista) Drosophila_recens Daniel_Samper_(desambiguación) Convento_de_San_Francisco_(Tlaxcala) Du_Fu Código_Civil_(Chile) Dopo_(vestimenta) Alessandro_Parisotti An_Mhumhain Devil's_Path Distoechodon_macrophthalmus Corazon_de_melon Demografía_de_Oceanía_en_la_Antigüedad Coussan Amphiprion_clarkii Ana_María_Picasso Alex_Atapuma Cronicas_marcianas_(libro) Almendrucal Alejandro_Ríos_Valdivia D’Arcy_Thompson EPs Cueva_de_Boquique David_J._Guzmán Cyperus_forsskalii Dows_(Iowa) D._João_I Dodge_(condado_de_Trempealeau,_Wisconsin) Allende_&_Brea Cuáquero_no_teista Copa_de_la_UEFA_1980-81 Distrito_Miranda Criollo_Cubano Dinastía_safavida EE2 Copa_angolena_de_fútbol Amstaff Distrito_electoral_de_Thayer_(condado_de_York,_Nebraska) Coprosmanthus_consanguineus Cromosoma_submetacentrico Código_penal_de_la_nación_argentina Economía_de_Republica_Dominicana Deep_blue_sea Alfandoque Coruña_Towers Diocesis_de_San_Martín

html map