Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

June_Lake_Junction LETS Javier_Salamero José_Ives_Limantour Juan_Verduzco Jean-Baptiste_Lemoyne_(1704-1778) Liga_Nacional_de_Clubes_de_bádminton_(España) Julieta_Diaz Jose_A._Fernández Las_argonauticas Javier_Cáceres_Méndez L Jubelo León_de_la_Metro Kiko_(Francisco_Narvaez_Manchon) La_Roche-Noire Instituto_de_Quimica-Fisica_Rocasolano Joseph_Francisco Liophryne_schlaginhaufeni Juan_Párix Jamie_Sharpe La_Tarasca Laguna_Diasada Instituto_RTVE Jacques-Martin_Hotteterre Literatura_isabelina Isla_Santa_Helena_(Colombia) Kevin_Dorr Juan_García_Ripolles Juan_Miguel_García_Ingles Linea_Tarragona_Reus_Picamoixons-Lérida Ligue_1_1990/91 Iso_Marlboro_Racing Jambrina Jose_Ingles Karl_Ludwig_Borne Jose_Munoz_Román Joachima Invasion_japonesa_de_Taiwán_(1895) L'Allegro,_il_Penseroso_ed_il_Moderato Intuicion_intelectual Jesuitas_del_peru Johann_Karl_Wilhelm_Illiger Junction_City_(Kentucky) J_Lee_Thompson Lefty_Gomez Javier_de_Belaunde Jacques_Nicolas_Ernest_Germain_de_Saint_Pierre Javier_Sansó Jan_Kubelik Kirby_Adventures Jose_Rafael_Fadrique_Fernandez_de_Híjar Lemuel_Gulliver Jose_de_Escandon Jose_de_los_Santos_Marquina

html map