Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Guerra_de_los_diez_anos Apristurus_pinguis Heredoc Antonio_Barbosa_Alves Ministerio_del_Interior_(España,_2008-2011) Héctor_Trujillo Asé_guayakí Arturo_Ardao I_giorni_dell'ira Araphor Ayat-sur-Sioule Hopen Artur_Barrio Antigua_Guatemala,_Sacatepéquez Mullheim_(Turgovia) Modos_transversales Ministerio_de_Justicia_(España,_2004-2011) Aniafil Monsters_inc_2 Arte_califal_cordobes Humberto_Podetti HD_97484 Arado_Ar-234 HH_(Court_Street_Shuttle) Humboldt_Hill Arabidium_saxeticolum Asteasu_(Guipúzcoa) Ano_610 Guess_Who's_Coming_to_Criticize_Dinner Ano_1962 Anaspella_lutea Gədəbəy Guerra_de_Enanos_y_Orcos Area_Metropolitana_de_Valencia Ardenay-sur-Mérize Mocca,_Edgardo Mordella_septemnotata Hoya_de_elche Antonio_Zamora Hugo_Leiva Mojinos_Escozios Hybognathus_argyritis Aristóbulo_de_Potidea Apacilagua Ministro_de_la_Vivienda_de_Espana Arhynchobatis Ancistrorhynchus_straussii Asam Gusano_de_Internet Hulhumale Hs_132 Ictiomancia Anastasio_Somoza_García Moi_Lolita Ano_1500

html map