Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Provincia_de_el_oued Ramiro_Otal_Navascués Recova_de_la_Carne Primeros_Ministros_de_Dominica Miguel_Spondyles Quemados_(Mayagüez) Maria_Casado_(investigadora) Prosopocoilus_variegatus Princesa_Tower Miguel_Sebastián_Gascón Rebelión_de_Pedro_Delyan Granatwerfer_42 Rana_de_Nepal Pseudibis_gigantea Livermore Professional_wrestling_high-flying_techniques Mario_Kart_Advance Línea_Lérida-La_Puebla_de_Segur Lodares_de_osma Luis_Merlo Ravachol Lu_Ban Mando_de_Formacion_y_Educación_Aérea Live_(album_de_Apocalyptica) Gouvães_da_Serra Lloyd_C.Douglas Ramon_Picarte Lullula Maria_Ana_Mogas_Fontcuberta Rafa_ojeda Microrregiao_de_Coreaú Luis_de_Velasco_y_Castilla Lunas_de_hiel Rasgo_fonetico Rahman Luis_Iruretagoyena Luis_Grimaldi Manuel_Saval Ramon_Wifredo Rafael_(nombre) Manu_Sanchez Malcolmia_erosa Raul_Bertres Mezquita_de_chinguetti Marina_Española Marca_de_tiempo_(mecánica) Premio_de_Poesía_Teodoro_Cuesta Punta_de_parra Meyersdale_(Pensilvania) Provincias_de_Turquia Región_de_Diourbel Radio_Manquehue_FM Rambo_3 Gocław_(voivodato_de_Mazovia) Reactor_de_agua_en_ebullición

html map