Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Festival_de_Eurovisión_1962 Elecciones_en_el_País_Vasco_durante_la_Segunda_República_Española Folde_Este El_crecepelo_infalible Fabio_Aurélio Filóstrato_el_joven Esteban_Valenzuela_van_Treek Eugenia_phillyreifolia Enrique_de_Prusia_(1747_1767) Fordyceara Flagey_lès_Auxonne Festival_de_Eurovision_1993 Ernie_Reyes,_Jr. Elecciones_Asamblea_Nacional_Constituyente_de_Guatemala_de_1984 Francois_de_la_Rochefoucauld Favolaschia_aurantiaca Fagelia_biflora_var._uniflora El_salto_del_soldado Evangelos_Odysseas_Papathanassiou Francisco_Javier_Mendieta_Jimenez Estacion_Escalada Equipo_de_fútbol Equisetum_amphibolium Equitación_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_Salto_individual Facultad_de_Enfermería_(Universidad_Nacional_de_Colombia_sede_Bogotá) Fiordo_de_Næroy Eric_Augustus_Floyd Eterusia_repleta Foodle Frank_Schatzing Fiumedinisi Faro_del_Dique_Oeste_(Calais) Elecciones_autonómicas_madrilenas_(1983) Felipe_Velázquez Fiesta_de_L'Amuravela Find_You Everett_Claire_Olson Escuela_de_Santo_Tomás_(Leipzig) Estacion_de_Miribilla Fosciandora Equipo_aqua_y_equipo_magma Erizo_de_la_India Federación_Ruandesa_de_Fútbol FC_Malines Estación_de_Diagonal-Provença Federacion_Sindical_de_Trabajadores_Mineros_de_Bolivia Espetones Embalsamar Florido_Pensil El_Oro_(provincia) Elefante_de_Sumatra Erioxantha Escuela_Superior_en_Administración_de_Negocios Estación_de_San_Fermín-Orcasur Ezra

html map