Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Michał_Łyżwiński Marvin_Hagler Mario_Pizziolo Greolières Miguel_Angel_Zotto Manuel_Alcantara_Porras Línea_53 Lombaerts Luz_cenicienta Maria_Estuardo_(1936) Luciano_Varela Ramón_J._Velásquez Rafael_Espejo Rafael_Romero_Valcárcel Mario_el_joven Pyxicephalidae Los_feos_tambien_mojan_(The_new_guy) Microcambeva_barbata Lucuma_castanosperma Mauricio_Torres_Fernandez Primera_división_española_1955_56 Quinto_Marcio_Filipo Mercedes-Benz_OF_1214 M.V.Hayden RD_107 Prometeo_(satélite) Mega_match Maleo M88_Recovery_Vehicle Magstatt_le-Bas Goleadores_de_la_Copa_Mundial_de_Futbol Luis_Matte Gregorio_María_de_Silva_y_Mendoza_(1649_1693)_Noveno_Duque_del_Infantado. Marmora_Paria Macroplata Gran_Premio_de_Belgica_de_1992 Lobelia_punicea Pseudodatura_suaveolens Louis_Pergaud Malurus_cyaneus Léger_Corner Manel_Fontdevila Merignac_(Charente_Marítimo) Maryland_City Memoria_volátil Recuperación_(situacionismo) Manuel_Perez_de_Arevalo Gorrión_sabanero Raphia_regalis Pueblo_y_Colonia_Fernando_Martí Medidor_de_agua Grabrovec Gran_gambio_vocalico Marrana Magdalena_de_la_Tour_de_Auvernia

html map