Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Welsh_(Luisiana) Chocolate_(canción_de_Kylie_Minogue) Weingartia_minima Congo_Belga Condado_de_Yorkshire_(Inglaterra) APSD Varroa_rindereri Cisternas_de_la_Malga Valentin_Viola Abadía_de_Güigüe Willys_MB Albert_Schorn Conferencia_episcopal_de_chile Very Albert_Martínez Aizen_Myo_ô Christopher_Michael_Benoît Aira_rigida Clark_County Volundarkvida Vampire:_The_Eternal_Struggle Vacusus_monitor Adela_Asua_Batarrita Comite_cientifico_humanitario Zilka_Salaberry Villetelle Chisinau Club_Deportivo_Logrones Zygia_cauliflora Waldo's_Mart Aconitum_lupicida Al-Ğazzar_as-Saraqusti Compania_arrendataria_autonoma_de_los_transportes_parisinos Chole_masala Agnès_de_Bourgogne Coeloglossum_cordatum Vertiente_mediterránea Akermenka Ahmed_ben_bella Vicente_Calvo_Acacio Contrapuerta Coenobius_fenestratus Chris_Mordetsky Confederacion_Brasilena_de_Futsal Componentes_electronicos Yechiel_de_París Aeropuerto_regional_de_dryden Al_Akhtal Compañía_de_María._Montfortinos Yang_Mi Clase_(informatica) Condado_de_Belascoaín Yas_Marina_Circuit Willie_Jones_(baloncestista) Club_Lemos

html map