Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Condado_de_Bacon_(Georgia) Alberto_de_Austria_(desambiguación) Verguenza_pública Virgen_de_la_Luz Columbia_City_(Oregón) Vacio_(física) Zombie,_Crónicas_del_Miedo Verderin Vilasana Aishalton Xavier_de_Salas_Bosch Voluntarios_de_la_Libertad Club_Deportivo_Union_Bellavista Clermont_sur-Lauquet Akuyūkai Condado_de_stonewall Abierta Aegopinella_epipedostoma Aeropuerto_de_Minatitlán/Coatzacoalcos Christine_Sinclair Villa_Castelli_(Italia) Agonita_fuscipes Agesipolis_II Xabarin_Club Clematis_thunbergii Wilson_Galeano Villiquera Verdura_de_raiz Video_Olympics Acroxena_nigricornis Cinorrodón Valeriana_hortensis Vienne_le_Château Clorófitos Vittoriale_degli_italiani Confortablemente_adormecido Club_Atletico_Coronel_Masters Aellenia_turcomanica Valle_de_lágrimas Complejo_Deportivo_Teniente_Origone Viii_region_del_biobío Yamada_Taro Veronal Compresion_multiple Vicálvaro_1986 Chekon Colegio_Eton Aductores_del_miembro_inferior Vostok_3 AOL_sessions_(álbum) Wallace_collection X11 Condado_de_San_Pedro_de_Ruisenada Cizallado Agente_de_bolsa

html map