Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mydaus Nāshatiau Oceano_de_las_Tormentas Nuevo_Estadio_José_Zorrilla Mycetophagus_amamianus Paridad_de_Poder_Adquisitivo Najman Pleurothallis_hexandra Oreja_de_Van_Gogh Notre_Dame_de-Cenilly Pastiche Orden_de_precedencia Pedro_Bórquez_Oberreuter Parikshit Organización_Comunista_de_Espana_–_Bandera_Roja Opus_mixtum Neomammillaria_occidentalis Piprites_pileatus Población_(desambiguación) Ovariotomía Parque_natural_de_la_Albufera Oxypilus_guentheri Port_Leyden Neurosis_Inc Pech Pescado_inmaduro Nacional_B_2011/12_(Bolivia) North_Las_Vegas_(Nevada) Plantae_Delavayanae Perdicas_III Partula_labrusca Pleyel Myotis_auriculus Polarizabilidad_electronica Nidicolas NGC_1512 Palmarés_del_Club_Deportivo_Universidad_Catolica Numeros_preferentes Port_americas_cup Plesiosáurido Palabras_magicas_(película) Parvicaecilia Ocupación_haitiana_de_Santo_Domingo Noasáuridos Norristown_(Georgia) Pedro_Martínez_de_Eulate Parque_Ernesto_Tornquist Operacion_Deny_Flight Parian Palan_palán Phyllocosmus Nimes Pontificia_Universidad_Catolica_del_Ecuador Phaseoleae Omes_buenos

html map