Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Ediciones_Glenat_España_S._L. Distrito_de_Radomsko Das_Antas Devisa Dimitar_Inkiov Copa_Mundial_de_Fútbol_1990 Crotalaria Costa_Norte_de_California Economia_de_la_Union_Europea Dimensión Diber Ducado_de_Juliers Distrito_de_Pauri_Garhwal Alvaro_Villalba_Rubio César_Martín_Villar Círculo_de_Baviera Duesaigües Dinástico Cuarto_creciente_(desambiguacion) East_Grand_Rapids Diff'rent_strokes Dianthus_barbatus Decillón Desmanthus_nervosus Departamento_de_Salud_y_Servicios_Humanitarios Cornezuelo Amador_de_los_Ríos Dispositivo_de_entrada/salida Dianthus_kayserianus Eddie_Lang Dexter_(TV_series) Diagrama_de_causa-efecto Distrito_de_Freyung-Grafenau Amylocorticiaceae Crida Dagda_(Letonia) Cuauhtémoc_de_Anda_Gutiérrez Dev_cantante Disminución_(musica) Crucifera_lepidium Cryptocephalus_parvulus Cymodocea_preauxiana Corona_real_de_Espana Amargor DeKalb_Schools Diego_López_de_Estuniga Demofoonte_(Alessandri) César_Ortiz Curienne EFMPlus Cunningham_(Kansas) Alta_Sierra_de_Pinares Depranotermes E_E_G Direktflyg

html map