Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Maplesoft Qualifying_stage Grado_en_Pedagogia Rebelión_de_An_Lushan Mausoleo_Battenberg Raúl_Garate_Legleú Línea_de_Alta_Velocidad_Sevilla-Cádiz Línea_de_alta_velocidad_Perpinan_Figueras MTV_Tr3s M._Jamal_Deen Rec_Comtal Lockheed_Aerobatic_Trophy Recesion Manuel_Álvarez-Ugena_y_Sánchez-Tembleque Pseudopieris_viridula Límite_superior_y_límite_inferior Luther_Harris_Evans Raión_de_Volodarske_(Donetsk) Melicope_octandra Protodipteros Mary_Begoña Luisa_Hipólita_de_Mónaco Maquina_tragaperras Menú Gognies_Chaussée Provincia_de_Qaraghandy Lucanus_fairmairei Magnetoencefalografía Microrregiao_de_Ribeirao_Preto Mariusz_Lewandowski Miguel_Veyrat Mancomunidad_Intermunicipal_Hoya_de_Buñol_Chiva Manhua Gonzalo_Rodríguez_(deportista) Microsisymbrium Luca_Turilli's_Rhapsody Rebollar_(Cáceres) Luise_Auguste_Wilhelmine_Amalie Presidio_de_Lamego Mercurio_(elemento_químico) Profiterol Gran_Premio_de_los_Países_Bajos_de_1979 Gobierno_mexicano Lohan_Holiday Primaria_democrata_de_Nuevo_Hampshire,_2008 Pseudowetria Manon_Massé Rafael_Benjamin_Richardson_Lightbourne Llanura_de_Ghriss Lupinus_mutabilis Gota_china Megalopus_brevipennis Primera_B_de_Chile_1999 Maria_Casimira_Luisa_de_la_Grande_d'arguin Marta_Bastianelli

html map