Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ropalodontus_camelus_berberus Imagen_Astronomica_del_Dia Fusion_de_la_AFL-NFL Tristram Rodolfo_del_Castillo_y_Quartiellers Tyrant-Armored_Lethal_Organic_System Rodrigo_Borja_(desambiguacion) Restauracion_borbónica_en_España Frente_Oriental_(Segunda_Guerra_Mundial) Roberto_Carlos_Mario_Gómez Uvularieae Univel SUCRE_(moneda_del_ALBA) Frederick_G._Gardiner_Expressway Tripas_a_la_moda_de_Caen Imperio_Osmanlí Republic_P-47_Thunderbolt Urkabustaiz_(Álava) Gabriel_Zapata Gastronomia_tartara Fuerza_barica Municipio_de_Richland_(condado_de_Scott,_Misuri) Río_Gega Triphalia García_Campoy Rick_Story Ignacio_López_Rayón Fórmula_de_Gauss-Bonnet VNKT Go_Stewie_Go GC_EP Germán_Ré Uroseius_rotundus Río_Yata Municipio_de_Oak_(condado_de_Smith,_Kansas) GenTV Trántor Rene-Theophile-Hyacinthe_Laennec Gigantes Iglesia_de_Nuestra_Senora_de_la_Asunción_(Monserrat) Rodrigo_Suarez_Pena Renault_19 René_Isidoro_García Rocket_(revista) Frutiger Tuk_tuk Rouy_(Nièvre) Furlan Glenn_Curtiss Franz_Hoessler Renier_Vazquez_Igarza Richard_Lundy Tumba_de_Maimónides SBB_CFF-FFS Unidad_Central_de_Protección

html map