Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Baile_deportivo Cementerio_del_Ángel Boudy_de-Beauregard Biblioteca_Real_de_Turín Benjamin_Bradshaw Bad_day Central_Térmica_Costanera Beginnings:_The_Lost_Tapes_1988–1991 Camp_d'Esports-Fleming Bernieres_sur-seine Carlos_Walker_Martínez CYVQ Beta-eliminación Camara_de_Representantes_de_Colombia Campeonato_de_Wimbledon_1896_Individuales_Masculinos Campeonato_Mundial_de_Ajedrez_1993_(FIDE) Ceroctis_mutebana Cascadas_de_Triberg Centro_Cultural_Fontanarrosa Carmen_Ariza Brāhmaṇa_(casta) Campeonato_Mundial_de_Esquí_Nórdico_de_1982 Capítulos_de_Segundos_catastróficos Burlata Benjamin_De_Ceulaer Castillo_de_Aigües Centuri Blancarena Bonnie_y_Clyde Calophyllum_antillanum Brienne-la-Vieille Brighton_Rock CAT:BRR Castiglione_della_Pescaia Carangoides_ruber Carlos_Castillo_Peraza Cateterizacion_de_Swan-Ganz Campo_de_concentracion_Natzweiler-Struthof Chaguare Butia_yatay Centreville_(Maryland) Carlos_Antonio_de_Schleswig-Holstein-Sonderburg-Beck BMW_F01/F02 Beatriz_carvajal Bodegas_guell Cancer_de_riñon Castel_di_Sangro Bird Bádminton_en_Espana Carlos_Kuschel_Silva Bap!! Cerro_Suleimán Bothrocaryum Cassia_brasiliensis Bronzolo

html map