Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Nogalte_cultural Ostanes Peat_Marwick_International Porcelana_Imari País_de_Nuremberg Peninsula_Sinai Palacio_de_joan_de_valeriola Noonan_(Dakota_del_Norte) Pinna_nobilis Papistylus NGC_275 Pedro_Leon_Zapata Parque_Nacional_Bahuaja_Sonene Patricia_Conde Northfield PR_TG_P Ordenamiento_magnético Oberruti Plasmón Pantalla_multifunción Orquesta_Sinfónica_de_Malaga Pinto_(Madrid) Pinus_clusiana Pierre_Bourdieau Pez_Betta Poliuretano Naipes Papas_de_Sanlúcar_de_Barrameda Nandayus_vorohuensis Orontes_I Polikarpov_U_2 Ocaitá Pinilla_del_Valle_(Madrid) Pascal_Bruckner OHL_Politecnica_Valencia Pantel Orden_de_Nuestra_Señora_del_Monte_Carmelo Peña_Cervera Perkin_Warbeck Nova_Friburgo Oncospermatinae Piedra_rúnica_de_Eric Polideportivo_El_Plantío Poigny_la_Foret Pais_Vasco_(España) Niederrödern Orlovsky Planta_para_acuarios_de_agua_dulce PZL-Mielec_Lim-6 Octavo_album_de_estudio_de_Green_Day Oso_de_plata_a_la_mejor_actriz Planète_+ News_(banda) Objetos_fragiles Peliculas_de_1988

html map