Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Arta_(ciudad) Aze_(Loir_et_Cher) Hospital_Neuropsiquiátrico_Dr._Jose_T._Borda Iberia_(historia) Antonio_Pérez_García Hanatarash Ano_569 Hans_Georg_Kern Güira_(desambiguación) Guijosa_(desambiguación) Arte_mural Hong_Kong_Convention_and_Exhibition_Centre Angrois_(Santiago_de_Compostela) Hermann_Braus Hesperolpium_slevini Arte_en_Honduras Himgrina Hsie_Ho Asociación_de_Fútbol_de_Zanzíbar Ashley_Johnson Hungria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Verano_2004 Henri_Victor_Vallois Arthur_Casagrande Avenida_cristobal_colon_(talcahuano) Hierofania Armenia_otomana Mohammed_Daud_Kham Asarca_affinis Antropófago Ano_301_adC Archivo_Nacional Henri_Toivonen Horeca Molinosismo Apolo_11 Azam_Alí Muncofa Guerra_Ruso_Turca_(1787_1792) Montreal-Nord Gáspár_Bekes Gómita Arcaicam_esperantom I-tele Antropología_de_España Austin_Kincaid Aqueduto_das_Águas_Livres Henry_Harley_Arnold Mukhia_Upanishad Modos_de_operacion_de_una_unidad_de_cifrado_por_bloques Modern_Family Asbury_Park_(Nueva_Jersey) Hetairia Guillaume_Dubois_(Cretin) Humberto_Felix_Berumen Grigoris_Varfis

html map