Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Javier_de_Borbón-Parma Las_cosas_que_cambié_y_dejé_por_ti Jardin_de_la_Tripe_Alianza Kozuharov Kallichore_(luna) Lista_de_capítulos_de_Stargate_SG_1 Iván_Rodríguez_Castillo Knautia_arvensis La_noche_del_juglar Julio_Martínez_Mesanza Lasto_altxatzea Kilmainham_(desambiguacion) Julián_Malatesta La_Dormida Las_aventuras_de_Tadeo_Jones_2 Isla_de_Benguerra Leavin'_(extended_play) Intendencia_de_san_salvador Jose_María_Pérez José_Gil_(filósofo) Lammer_(informática) Kasimpasa_SK José_de_los_Santos_Marquina Julien_Fouchard Kinginda Isla_de_Santa_Cruz La_Barde Lamontville_Golden_Arrows_F_C José_Taverna José_María_García_Fernández,_“Castilviejo” Islaya Kobayashi Jayuco Joaquín_Escrivá_de_Romaní_y_Fernández_de_Córdoba Jeff_Smith La_momia_de_Manchester Jesús_Suárez_Gayol Jose_Francisco_Peña Jose_Kleberson Linea_14_(TITSA) Laskar_Gāh JF_Rutherford Kadiköy Jose_Antonio_Escudero_López Lanolea Jose_Maria_Barrantes José_Félix_Bogado Kosmos_262 Jose_Sebastian_Barranca La_buena_onda_de_la_tarde Lista_de_ciudades_de_Castellon Izpizte Joaquín_María_Fernández_de_Córdoba_y_Vera_de_Aragón José_Maria_Vidal Koguis

html map